Γιατί Wellbeing;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος καθιστούν επιτακτική την ανάγκη αλλαγών στον τρόπο ζωής και τις προτεραιότητές μας.

Παγκόσμιοι κρατικοί και ιδιωτικοί οργανισμοί και φορείς, πανεπιστημιακά ιδρύματα και κυβερνήσεις κρατών αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, πως η ευεξία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της υγείας και συμβάλλει στην πρόοδο του ανθρώπου, την παγκόσμια υγεία, την ευημερία και τη συνολική βιωσιμότητα του πλανήτη.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνονται πολιτικές και διαμορφώνονται δράσεις που στοχεύουν:
στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των πολιτών
στην αποτίμηση της ανάπτυξης των κρατών με όρους και δείκτες ευεξίας (wellbeing)

ΠΟΥ

Ορίζει την υγεία ως μία κατάσταση πλήρους φυσικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας (wellbeing), και όχι απλά ως απουσία ασθένειας ή αδυναμίας.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

Θέτουν τη διασφάλιση της υγιεινής ζωής και την προώθηση του wellbeing για όλους και σε όλες τις ηλικίες μεταξύ των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης (UNSDGs-Στόχος ΙΙΙ).

ΟΟΣΑ

Συνιστά στροφή προς μία ποιοτική οικονομική ανάπτυξη και στην κατεύθυνση αυτή αναζητά τρόπους αύξησης της ευεξίας.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Επισημαίνει στο σχετικό Σύμφωνο την ανάγκη ύπαρξης πολιτικής βούλησης ώστε να αποτελέσει η ευεξία βασική προτεραιότητα.

STANFORD UNIVERSITY

Ίδρυσε το Well-Being Vaden Health Center για την ενίσχυση των ανθρώπων και των κοινωνιών με στόχο την ανάπτυξη, μέσω εκπαίδευσης, διασύνδεσης και θετικής αλλαγής νοοτροπίας.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Από το 2010, έχει εδραιωθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Ευεξίας όπου στις μετρήσεις για την πρόοδο της χώρας δίνεται έμφαση σε αυτές που συνδέονται με την ποιότητα ζωής.

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Μετονόμασε από το 2019 τον ετήσιο προϋπολογισμό σε “Wellbeing Budget”, για να δώσει έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, πέραν της οικονομικής ανάπτυξης.

ΙΤΑΛΙΑ

Συμπεριέλαβε το 2017 για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό της δείκτες ευεξίας (wellbeing).

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το 2019 στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή ότι «η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε παγκόσμιο κέντρο ευεξίας και καλής ζωής».

Λόγω της ανθρώπινης συμπεριφοράς, τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι έχουμε εισέλθει σε μία νέα γεωλογική εποχή (Anthropocene)...

Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι έχουμε εισέλθει στην anthpocene (ανθρωπόκαινο) γεωλογική εποχή, σε συνέχεια της holocene (ολόκαινου), αναφέροντας ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της γης που ο τρόπος ζωής του ανθρώπου διαμορφώνει το περιβάλλον του και όχι το περιβάλλον τη ζωή του ανθρώπου, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Συστήνουν μάλιστα επιτακτικά την ανάγκη αλλαγής στον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και συσχετιζόμαστε.

Η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ονόμασε τον Ετήσιο Κρατικό Προϋπολογισμό σε Wellbeing Budget…

Από το 2019 η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας μετονόμασε σε Wellbeing Budget τον κρατικό προϋπολογισμό επειδή πέραν της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας της, στοχεύει και στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των πολιτών της.

Έχουν διαμορφωθεί δείκτες που μετρούν την ανθρώπινη ευτυχία και την ανθρώπινη πρόοδο…

Τα Ηνωμένα Εθνη, ο ΟΟΣΑ αλλά και άλλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί και φορείς εκδίδουν ετήσιους δείκτες που μετρούν την ευτυχία, την ανθρώπινη πρόοδο και το wellbeing των ανθρώπων, λαμβάνοντας υπόψη ποιοτικά στοιχεία, όπως είναι η ικανοποίηση από τη ζωή και την εργασία, το αίσθημα της ασφάλειας, της μοναξιάς, η κοινωνική εμπιστοσύνη και συμμετοχικότητα και άλλα.

Μεγάλο ποσοστό εργαζομένων δηλώνει ότι μάλλον δεν μπορεί να διαχειριστεί τα επίπεδα στρες...

Σύμφωνα με μελέτη του 2021 της ΕΥ σε 1232 εργαζόμενους για την ψυχική υγεία και ευεξία των εργαζομένων στην Ελλάδα, το 45% δηλώνει ότι αισθάνεται κουρασμένο όταν ξεκινάει τη μέρα του ενώ το 40% δηλώνει ότι δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί ή ότι πραγματικά δεν μπορεί να διαχειριστεί τα επίπεδα στρες που έχει.

Σύμφωνα με το World Happiness Report 2022 που εκδίδουν τα Ηνωμένα Εθνη η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της τα τελευταία χρόνια...

Στην τελευταία έκδοση του World Happiness Report 2022, η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της κατά 20 μονάδες. Συγκεκριμένα για την περίοδο μετρήσεων 2019-2021, η Ελλάδα βρίσκεται στην 58η θέση παγκοσμίως από την 77η θέση που κατείχε για τα έτη 2017-2019.

Λόγω της πανδημίας Covid19, τα παγκόσμια ποσοστά άγχους και κατάθλιψης αυξήθηκαν κατά 25%...

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 25% την ίδια στιγμή που ήδη το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από κατάθλιψη, 700000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο και η αυτοκτονία αποτελεί την 4η αιτία θανάτου στις ηλικίες 15 έως 29.
crossmenuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram